14. 1. 2010

REVOLTA BEZ REVOLVEROV

Subkultúry úniku
Prednášky z otvoreného cyklu, doplnené bohatým obrazovým a zvukovým materiálom, približujúce život a filozofiu rôznych subkultúr a ich lídrov, spolu s odhaľovaním ich spôsobov únikov z väčšinovej kultúry a spoločnosti. Cyklus taktiež približuje dianie na rôznych scénach rôznorodých subkultúr a prináša raritné dokumenty z ich tvorby, happeningov a koncertov.
Do cyklu sú voľne zaradené aj dve prednášky o revolučných rokoch 1968 a 1989, obsahujúce množstvo dobových filmových dokumentov.

Doplňujúce ukážky a samostatné projekcie sú uskutočňované výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!
Z ponúkaného cyklu je možné vyberať aj jednotlivo!

Autor projektu nie je vlastníkom ani sprostredkovateľom autorských práv uvádzaných filmov a ich projekciou nepreberá na seba prípadnú trestno-právnu zodpovednosť!

Vzhľadom na väčšinou bezplatný vstup divákov, nielen na kultúrne, ale hlavne na metodické a študijné ciele projekcií a celkovo na neziskový a osvetový charakter väčšiny podujatí, na ktorých bývajú podobné projekcie uvádzané, je veľmi nepravdepodobné, že by k nejakým autorsko-právnym problémom zo strany uvádzaných umelcov a filmových spoločností mohlo dôjsť.
* Vzťahuje sa len na samostatné projekcie filmov (uvádzanie ukážok v rámci prednášok je z autorsko-právneho hľadiska v poriadku).
__________________________________________________________

ČESKÝ UNDERGROUND
Revolta, ktorá mohla byť aj naša
Rozprávanie hlavne o českom hudobnom a literárnom hnutí od druhej polovice 60. rokov až po novembrovú revolúciu 1989. Stručný príbeh neoficiálnej (druhej) kultúry, ktorá bola pre mnohých posledným útočiskom umeleckej realizácie v komunistickom a normalizačnom Československu.

PUNKOVÉ HNUTIE
Punks not dead
Rozprávanie o hnutí, ktoré síce trvalo veľmi krátko, ale silu jeho odkazu dodnes počujeme na hudobných staniciach a v zvuku tisícich skupín. Triezvy pohľad na pár akordov, zapínacie špendlíky a pogo.
* Prednášku (audio & video lektorát) je možné rozdeliť na dve časti – New York plný punku a Punk made in GB.

HEAVY METAL
Tvrdší ako život
Prednáška o najprogresívnejšom hudobnom štýle sedemdesiatych rokov, kedy skupiny ako Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple alebo Iron Maiden určovali nové smery hudobného vývoja. Divoká jazda s tvrdou hudbou, s tvrdým sexom a tvrdými drogami.
__________________________________________________________

ŠPECIÁLNE PROGRAMY
cyklu Revolta bez revolverov

1. BEAT FESTIVAL 
PRAHA 1967
Napriek socializmu v duchu Leta lásky
Raritný záznam z 1. Československého bigbítového festivalu, na ktorom okrem iných vystúpili skupiny Flamingo, Apollo Beat, Prúdy, Olympic, Synkopy 61, Vulkán, Bluesmen, Rebels ale aj úžasný Soulmen s Dežom Ursínym, ktorý si z festivalu do Bratislavy odniesol hlavnú cenu.
* Tento dokument je z dôvodu jeho neexistencie na originálnom nosiči uvádzaný z alternatívneho zdroja.

ANDY WARHOL
Kamerové skúšky časom
Komentovaná projekcia experimentálnych filmov slávneho amerického maliara, filmára a predstaviteľa pop-artu slovenského pôvodu. Projekcia predstaví takzvané kamerové skúšky (Screen Tests), na ktorých ľudia hľadia priamo do kamery. Projekcia predstaví 13 z približne 500 vytvorených kamerových skúšok, na ktorých sa v zhruba štvorminútových intervaloch vystriedajú Paul America, Susan Bottomly, Ann Buchanan, Freddy Herko, Jane Holzer (Toothbrush), Dennis Hopper, Billy Name, Nico, Richard Rheem, Lou Reed (Coke), Edie Sedgwick, Ingrid Superstar a Mary Woronov.
__________________________________________________________

POLITICKÁ A CELOSPOLOČENSKÁ REVOLTA
v bývalom Československu (v rokoch 1968 a 1989) 

ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU
Kombinovaný program
Špeciálny program približujúci slovom a obrazom temné udalosti roku 1968, od takzvanej Pražskej jari, cez augustovú okupáciu až po nadväzujúce udalosti. Ťažisko programu je v uvedení dobových dokumentárnych filmov a zvukových nahrávok. Program môže uviesť (podľa výberu organizátora) filmové dokumenty: Čas, ktorý žijeme (1968 / Vlado Kubenka, Ladislav Kudelka, Jaroslav Pogran, Otakar Krivánek a Ivan Húšťava), Čierne dni (Týždeň vo filme 1968 / Ladislav Kudelka, Milan Černák, Štefan Kamenický, Ctibor Kováč), Tryzna ( 1969 / Vlado Kubenka, Peter Mihálik a Dušan Trančík) a Praha 1968 (1968).

NOVEMBER 1989
Kombinovaný program
Pripomenutie dôležitých historických udalostí, ktoré prispeli k pádu totalitného režimu v bývalom Československu. Priblíženie krátkej revolučnej doby prostredníctvom hovoreného slova, filmu a autentických zvukových záznamov. Program môže uviesť (podľa výberu organizátora) filmové dokumenty: Letná správa OK 89-90 (1990 / Ilja Ruppeldt), Sonda 1/1990 Vlak nežnej revolúcie (1990 / Rudolf Ferko, Vladimír Mináč, Andrej Horák), Nežná revoluce (1989-2009 / Jiří Střecha, Petr Slavík) a Dobré ráno Slovensko (2009 / Martin Hanzlíček).

NEŽNÁ REVOLÚCIA 1989
Výstava tlačených materiálov a fotografií z novembra 1989
Unikátna výstava zo zbierky organizátora prednášok obsahujúca množstvo obrazového materiálu, reprodukcií, dobovej tlače, originálnych letákov, plagátov a špeciálnych materiálov, výstrižkov a autorských fotografií z novembrovej revolúcie v Bratislave.
* Výstavu je možné inštalovať ako súčasť prednášky alebo multižánrového festivalu. Výstava sa nezapožičiava a je nutné zabezpečenie dozoru.
_________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD a CD prehrávač, videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
Technické podmienky výstavy: inštalačné panely (minimálne 5) a stoly (minimálne 3), CD prehrávač a ozvučenie, v prípade záujmu TV a DVD prehrávač
__________________________________________________________

CENNÍK PREDNÁŠOK A SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Prednáška (dĺžka jednej prednášky vrátane zvukových a obrazových ukážok minimálne 100 min.) 38 EUR (vrátane DPH)
Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)
Výstava (cena zahŕňa montáž a demontáž, prezentáciu a sprievodné slovo počas celej dĺžky výstavy/dĺžka trvania výstavy maximálne 6 hod.) 98 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail: strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára