14. 1. 2010

SPIEVAJÚCI BÁSNICI

Nielen folkové legendy slovom, hudbou a obrazom
Programový cyklus hudobných profilov venovaný tvorbe básnikov s gitarou, ktorí texty svojich piesní považovali minimálne za tak dôležité ako hudbu. Slová týchto básnikov spolu s ich hudbou vytvárajú úplne nový zážitok z vnímania poézie (práca zvuku s významami slov, hudobný doprovod, forma interpretácie piesne, pri živých vystúpeniach atmosféra davu, prítomnosť osobnosti umelca, autenticita) a približujú verše, podobne ako Beat generation pri svojich verejných čítaniach, širokému a sociálne pestrému publiku.

Doplňujúce ukážky a samostatné projekcie sú uskutočňované výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!
Z ponúkaného cyklu je možné vyberať aj jednotlivo!

Autor projektu nie je vlastníkom ani sprostredkovateľom autorských práv uvádzaných filmov a ich projekciou nepreberá na seba prípadnú trestno-právnu zodpovednosť!

Vzhľadom na väčšinou bezplatný vstup divákov, nielen na kultúrne, ale hlavne na metodické a študijné ciele projekcií a celkovo na neziskový a osvetový charakter väčšiny podujatí, na ktorých bývajú podobné projekcie uvádzané, je veľmi nepravdepodobné, že by k nejakým autorsko-právnym problémom zo strany uvádzaných umelcov a filmových spoločností mohlo dôjsť.
* Vzťahuje sa len na samostatné projekcie filmov (uvádzanie ukážok v rámci prednášok je z autorsko-právneho hľadiska v poriadku).
__________________________________________________________

BOB DYLAN
Hádanka na päť písmen
Pokus o priblíženie života a tvorby neúnavnej legendy, ktorá nemá na hudobnej scéne obdobu. Dylan napísal vyše 500 piesní, nahral skoro 50 oficiálnych albumov, z ktorých predal 74 miliónov kópií, získal množstvo hudobných cien, vrátane Oscara a Zlatého glóbusu (Things Have Changed), absolvoval tisíce koncertov, inšpiroval stovky hudobníkov a pesničkárov, napísal niekoľko kníh a hlavne svoju tvorbou robí náš svet krajším, pochopiteľnejším a lepším.
* V prípade záujmu je možné uskutočniť projekcie úžasného dokumentu Martina Scorseseho Bob Dylan: No Direction Home (210 min.), filmu Bezo mňa: Šesť tvárí Boba Dylana (Tod Haynes), Bob Dylan Live At The Newport Folk Festival 63/65 alebo množstva originálnych koncertných vystúpení (ponuka na požiadanie).

JOAN BAEZ
Od Woodstocku po Bratislavskú lýru
Rozprávanie o americkej folkovej speváčke, známej svojim charakteristickým  krásnym hlasom, angažovanými textami a návštevou komunistického Československa, kedy sa taktiež nebála prejaviť svoje politické názory a pozvala na pódium vtedy zakázaného pesničkára Ivana Hofmana. Držiteľka Grammy za celoživotný hudobný prínos, súputníčka Boba Dylana a ekologická aktivistka je považovaná za jednu z najväčších hviezd svetového folku.
* V prípade záujmu je možné uskutočniť projekciu originálneho dokumentu Festival! The Newport Folk Festival (Murray Lerner).

JONI MITCHELL
Z parkoviska 
vydláždeného raja
Príbeh pôvodom kanadskej pesničkárky a maliarky, experimentujúcej s rôznymi žánrami a používajúcej unikátne ladenie svojej gitary. Ženský protipól Boba Dylana, držiteľka piatich ocenení Grammy a umelkyňa, ktorá darovala ľudstvu nádherný album Blue.
* V prípade záujmu sú možné projekcie filmu The Fiddle and The Drum (krásny balet, v spolupráci s choreografom Jean Grand Maitreom) a rôzne koncertné záznamy (zoznam na požiadanie).

LEONARD COHEN
Navždy náš muž
Odkrývanie života a tvorby básnika, prozaika a hlavne pesničkára, ktorého piesne sú citlivou a lyrickou sondou do života a zložitých medziľudských vzťahov. Až neuveriteľná básnická výpoveď na všetky témy, ktoré za niečo stoja.
* V prípade záujmu je možná projekcia hudobného dokumentu Liany Lunso Leonard Cohen: I am your man (cz).

DONOVAN
Večné dieťa kvetín
Rozprávanie o hĺbavom hudobníkovi so zmyslom pre poetiku, mystiku a rozprávky, ktorý sa stal hovorcom hnutia hippies v Európe. Zo všetkých slávnych muzikantov, ktorí v šesťdesiatych rokoch vyspievali do sveta svoj vzdor, bol tým najláskavejším.
* V prípade záujmu je možná projekcia filmového dokumentu Donovan Sunshine Superman od Hannes Rossachera (aj).

PAUL SIMON
Prapodivný pán
Priblíženie života a tvorby amerického skladateľa, pesničkára a básnika, ktorý bol magazínom Time označený za jedného zo sto ľudí, ktorí utvárajú náš svet. Muž prekonávajúci hranice medzi ľuďmi a kultúrami, píšuci osobné a jedinečné texty, plné pocitov, nádejí a zároveň obáv jeho generácie a našej doby.
* V prípade záujmu je možné uskutočniť projekcie koncertných záznamov Grecelan: The African Concert a Youre The One in Concert.

IAN ANDERSON
Tancujúci básnik s flautou
Objavovanie výborného textára a básnika, ktorý je viac známi ako flautista, gitarista a spevák skupiny Jethro Tull. Spoznávanie Andersenovej imaginácie, plnej irónie, čierneho humoru, dvojzmyslov a sarkastického nadhľadu.
* V prípade záujmu je možné uskutočniť projekciu kolekcie koncertných záznamov Jethro Tull The 25th Anniversary.

JEFF BUCKLEY
Po temných hlbinách duše
Rozprávanie o citlivom umelcovi, ktorý sa väčšinu svojho krátkeho života pohyboval na jeho okraji. Legenda o obrovskom talente, mimoriadnom hlase, bolestivom smútku, dojemnej naivite a nezlomnej vôli vytrvať na svojej ceste až do konca.
* V prípade záujmu je možné uskutočniť projekcie koncertných záznamov Jeff Buckley Live in Chicago a Jeff Buckley: Grace around the world.
_________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD a CD prehrávač, videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
_________________________________________________________

CENNÍK PREDNÁŠOK A SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Prednáška (dĺžka jednej prednášky vrátane zvukových a obrazových ukážok minimálne 100 min.) 38 EUR (vrátane DPH)
Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail:strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára