14. 1. 2010

BEAT GENERATION

Najstarší a najucelenejší cyklus prednášok spojených s audio a video ukážkami, prezentovaním artefaktov a recitáciou z tvorby Beat generation. Cyklus si dáva za cieľ priblížiť hlavne mladým potencionálnym čitateľom tvorbu a život beatnickych autorov, ktorých tvorba môže motivovať k otváraniu dvier do literatúry, podnietiť záujem o dianie okolo seba a pomôcť vidieť svet aj inými očami.
Prednášky sú založené hlavne na hovorenom slove a ukážkach z tvorby, dopĺňané sú dobovými obrazovými a zvukovými materiálmi.

Doplňujúce filmové ukážky a samostatné projekcie sú uskutočňované, až na dve výnimky, výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!
Z ponúkaného cyklu je možné vyberať aj jednotlivo!

Cyklus je možné doplniť samostatnými projekciami originálnych dokumentárnych filmov (v anglickom origináli): The Final Academy Documents (W.S.Burroughs), The Films 1950s/1960s (W.S.Burroughs), Destroy All Rational Thought (W.S.Burroughs), Live in London (A.Ginsberg), An Elegy for Allen Ginsberg, Jack Kerouac Story, No Direction Home (cz), Peter Whitehead and The Sixties, Dont Look Back, Pull My Daisy a Chappaqua.

Súčasťou ponuky je taktiež možnosť organizovania READINGU (čítania vlastnej poézie nahlas) pre záujemcov s vlastnou tvorbou a odvahou vystúpiť.
Súčasťou niektorej z prednášok môže by aj inštalovanie malej výstavy Beat generation s množstvom fotografií, reprodukcií a artefaktov súvisiacich s érou beatnikov.
__________________________________________________________

BEAT GENERATION
Krátky úvod do jedného literárneho hnutia
Všeobecný úvod do literárneho hnutia 50. rokov, ktoré ovplyvnilo mnohé generácie spisovateľov a má svojich pokračovateľov až dodnes. Rozprávanie o zbitých aj blažených spisovateľoch a básnikoch, búriacich sa proti literárnym aj spoločenským konvenciám. Beat znamená byť na dne, byť totálne odrovnaný, ale zároveň nezlomne presvedčený o svojej vnútornej slobode a o tom, že ten veľký, bezpečný, vypasený a chladný svet je nutné si držať poriadne od tela.

KENNETH REXROTH
Krstný otec Beat generation
Rozprávanie o americkom spisovateľovi, prekladateľovi, esejistovi, anarchistovi, učiteľovi, pacifistovi, jazzmenovi a neúnavnom organizátorovi, ktorý je považovaný za hlavnú postavu Sanfranciskej renesancie.

ALLEN GINSBERG
Hrobár amerického sna
Priblíženie života a tvorby jedného z najznámejších básnikov Beat generation, ktorý sa preslávil hneď na prvom čítaní svojej legendárnej básne Vytie. Vykreslenie života budhistu,  obhajcu práv homosexuálov a blázna (ako sám seba označoval) a jeho putovania generáciami zničenými šialenstvom, hystericky obnaženými a zháňajúcimi dávku svojej drogy.


JACK KEROUAC
Hipster s anjelskou hlavou
Rozprávanie o snáď najznámejšom spisovateľovi Beat generation, ktorý bol však viac pozorovateľom ako aktérom tohto literárneho hnutia. Do svojej predčasnej smrti napísal pätnásť románov, množstvo poviedok, básní, filmových scenárov a jednu bibliu všetkých beatnikov: román Na ceste.


WILLIAM SEWARD BURROUGHS
Autobiografia vlka
Životný príbeh kultového amerického románopisca, esejistu, sociálneho a politického kritika, maliara, milovníka zbraní, niekoľkonásobného narkomana, duchovného otca Beat generation a punku, vynálezcu slovného spojenia heavy metal, literárneho a filmového experimentátora, zakazovaného a prorockého autora, ktorý nám nekompromisne naservíroval Nahý obed.

GARY SHERMAN SNYDER
Dharmový tulák 
z Korytnačieho ostrova
Priblíženie cesty jedného z prvých zakladateľov environmentálneho hnutia, zenového budhistu a beatnickeho autora šestnástich kníh, hlavne básnických a esejistických zbierok. Milovník hôr, prírody, mytológie a antropológie, ticha, východnej filozofie a slobody, bez ktorého by ekologické hnutia boli ešte v plienkach.


LAWRENCE FERLINGHETTI
Básnikom proti svojej vôli
Rozprávanie o hlavnom inšpirátorovi Sanfranciskej renesancie a Beat generation, básnikovi, vydavateľovi, prekladateľovi, dramatikovi, maliarovi a zakladateľovi kníhkupectva City Lights Books. Odkrývač Obrazov strateného sveta, odhaľovač Lunaparkov mysle a pokračovateľ literárnej tradície Walta Whitmana či Charlesa Olsona.

PREDOVŠETKÝM BEAT
Básnici v tieni
Rozprávanie o ďalších autoroch Beat generation, ktoré nemá koniec. Stručné priblíženie života a tvorby Diany di Prima, Michael McClura, Philip Whalena, Gregory Corsa, Kenneth Patchena a Philip Lamantiu. 
__________________________________________________________

PREDNÁŠKY O SPISOVATEĽOCH,
ktorých tvorba nesie znaky alebo určitým spôsobom korešponduje s Beat generation

HENRY DAVID THOREAU
Beat Generation 
& Hippies, pokračovatelia Henryho Davida Thoreaua
Rozprávanie o legendárnom spisovateľovi (autorovi diel Walden alebo Život v lesoch a Občianska neposlušnosť) , ktorý nikdy neplatil dane a svojou tvorbou inšpiroval Beat generation aj hnutie hippies.


CHARLES BUKOWSKI
Až do dna života
Rozprávanie o spisovateľovi, ktorý napriek tomu, že prepil celý život dokázal osloviť tisíce čitateľov na celom svete.
* V prípade záujmu je možné uskutočniť projekcie filmov Faktótum (B.Hamer) a Príbehy obyčajného šialenstva (M.Ferreri), inšpirovaných poviedkami a životom Charlesa Bukowskeho.

RICHARD BRAUTIGAN
Zabudnutý novodobý romantik
Rozprávanie o spisovateľovi, ktorý v začiatkoch rozdával svoje texty na ulici a tlačil ich na vrecká so semenami, a ktorý sa ako jeden z mála svojou tvorbou priamo spája s hnutím hippies.




ROBINSON JEFFERS
Ľudskosť schovaná v kameni
Rozprávanie o americkom básnikovi, ktorý si sám postavil Jastrabiu vežu na brehu mora, celý život miloval jednu ženu a venoval jej všetky svoje básne. 
__________________________________________________________

DOPLNKOVÝ PROGRAM
nadväzujúci na cyklus prednášok a projekcií Beat generation

READING
Stretnutie literárnych autorov, čítanie vlastnej tvorby nahlas
Organizovanie a moderovanie stretnutí literárnych autorov s názvom Reading je programom, ktorý môže vytvoriť priestor pre ich združovanie a vzájomné prezentovanie vlastnej tvorby. Stretnutia sa postupne môžu obohatiť o besedy so známymi autormi, hodnotenia tvorby, organizovanie Slam poetry a podobne. Program je vhodné opakovať v mesačnej alebo dvojmesačnej perióde.


BEAT GENERATION / ZBITÍ A BLAŽENÍ
Výstava súvisiacich artefaktov
Unikátna výstava zo zbierky organizátora cyklu prednášok o Beat generation obsahujúca množstvo obrazového materiálu, reprodukcií, prvých vydaní kníh v českom a slovenskom jazyku, obalov nahrávok, fotografií (aj pôvodných) a špeciálnych materiálov.
* Výstavu je možné inštalovať ako súčasť prednášky alebo literárneho festivalu. Výstava sa nezapožičiava a je nutné zabezpečenie dozoru.
__________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD a CD prehrávač, videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
Technické podmienky výstavy: inštalačné panely (minimálne 5) a stoly (minimálne 3), CD prehrávač a ozvučenie, v prípade záujmu TV a DVD prehrávač
__________________________________________________________

CENNÍK PREDNÁŠOK A SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Prednáška (dĺžka jednej prednášky vrátane zvukových a obrazových ukážok minimálne 100 min.) 38 EUR (vrátane DPH)
Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)
Výstava (cena zahŕňa montáž a demontáž, prezentáciu a sprievodné slovo počas celej dĺžky výstavy/dĺžka trvania výstavy maximálne 6 hod.) 98 EUR (vrátane DPH)
Reading (dĺžka moderovania stretnutia približne 120 min.) 38 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail: strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára