14. 1. 2010

TANEC A FILM 5

Zatiaľ osem samostatných cyklov projekcií filmov a dokumentov s tanečnou tematikou, približujúcich dianie na svetovej tanečnej scéne a jej prelínanie sa s filmom. Projekcie priblížia tanec v rôznych interpretačných formách: jeho zakomponovanie do klasického filmového diela, upravením pódiového vystúpenia pre filmový záznam, záznamom pódiového vystúpenia a v atraktívnej podobe tanečného filmu. Pojmom tanečný film (Dance for camera) sa označujú tanečné diela vytvorené tak, aby ho diváci mohli sledovať ako filmové dielo. Medzinárodná terminológia pripúšťa aj používanie pojmov ako cinedance, dance film či videodance. V žánri tanečného filmu je samozrejme hlavným výrazovým a komunikačným znakom diela pohyb (na rozdiel od klasického filmu, ale aj filmového dokumentu).
Projekcie majú za cieľ uviesť najlepšie baletné a avantgardné súbory súčasného tanca a fyzického divadla dostupné na nosiči (médiu) umožňujúcom filmové predstavenie. Zároveň chcú priblížiť dianie a trendy v tejto oblasti, inšpirovať a motivovať záujemcov o tento druh umenia, sprostredkovať zážitky z predstavení špičkových tanečných súborov, ktorých vystúpenia sú z rôznych dôvodov väčšine domácich divákov nedostupné. Záujemcom umožnia pochopiť, čo je súčasný balet a tanec, aký je jeho zmysel, s akými témami pracuje, aké výrazové prostriedky používa a aká je jeho úloha v modernej spoločnosti.
Všetky ponúkané diela patria medzi európsku tanečnú špičku a majú obrovský potenciál sprostredkovať divákovi nielen umelecký zážitok, ale aj kvalitnú sondu do jednej z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich foriem umenia.

Každý cyklus pozostáva z piatich filmových projekcií, uskutočňovaných výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Súčasťou projekcií je stručný úvodný príhovor.
Z ponúkaných filmov je možné vyberať aj jednotlivo, alebo vytvoriť si vlastný cyklus!
Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!

Autor projektu nie je vlastníkom ani sprostredkovateľom autorských práv uvádzaných filmov a ich projekciou nepreberá na seba prípadnú trestno-právnu zodpovednosť!

Vzhľadom na väčšinou bezplatný vstup divákov, nielen na kultúrne, ale hlavne na metodické a študijné ciele projekcií a celkovo na neziskový a osvetový charakter väčšiny podujatí, pri ktorých bývajú podobné projekcie uvádzané, je veľmi nepravdepodobné, že by k nejakým autorsko-právnym problémom zo strany uvádzaných umelcov a filmových spoločností mohlo dôjsť.
________________________________________________________

TANEC VO FILME
Špeciálne projekcie, 
ktorých obsah súvisí s tancom alebo pohybom

NARCISSUS / PAS DE DEUX / 
BALLET ADAGIO
Norman McLaren
Kanada / 1967, 1972 / 60 min.
Surrealizmom ovplyvnený kontroverzný režisér a umelec Norman McLaren je známy pre svoje priekopnícke experimenty s obrazom a zvukom, pre vizionársku kombináciu a synchronizáciu animácie s hudbou. Avantgardné a experimentálne filmy tohto škótsko-kanadského filmového tvorcu vytvorili základ pre mnohých ďalších filmárov venujúcich sa práve hudbe, pohybu, obrazu a tancu.

DANS.KIAS.DOC
Saskia Holbling & Dans.Kias. 
& Georg Steinbock
Rakúsko / 2006 / 60 min.
Dokumentárny film približujúci myslenie a tvorbu Viedenskej tanečnej spoločnosti Dans.Kias.. Film zobrazuje tvorivý proces tanečného a fyzického divadla, ktoré je známe aj svojím otvoreným prístupom k nahote. Tú chápu ako silný výtvarný prvok a podstatný moment pri práci s telom, v žiadnom prípade ju nevnímajú ako zahrávanie sa so sexualitou. Nimi predvádzaná nahota je vysoko estetická, poučená výtvarnou kultúrou a napríklad aj moderným fotografickým aktom. Saskia Holbling však na druhej strane zaobchádza s telom aj ako s nepraktickým a neelegantným objektom a dáva tak do kontrastu jeho krásu napríklad s vráskavou kožou tanečníc, či jej lepením na podlahu. Choreografka sa tak dištancuje od záväzku ženského tela vždy sa páčiť.
* Film je uvádzaný v pôvodnom nemeckom znení s anglickými titulkami.

RUNNING SUSHI
Chris Haring & Liquid Loft
Rakúsko / 2006 / 28 min.
Záznam predstavenia zloženého z 12 scén, ktorých poradie vyberajú sami diváci, takže podoba predstavenia sa stále mení. Chris Haring necháva divákov nahliadnuť do svojho chápania zenovej filozofie aj animačného štýlu manga a hlavne prostredníctvom synchronizácie hlasu a tela poukázať na dnešný stav komunikačnej kultúry a chaos v medziľudských vzťahoch. Film sa skladá z dialógu medzi dvoma ľuďmi, ktorý mení svoju podobu a exploduje do paralelného sveta nevyslovených myšlienok a emócií.

LIGHT!
Compagnie Mossoux-Bonté 
& Patrick Lemy
Belgicko / 2004 / 37 min.
Neuveriteľná hra so svetlom a tmou, s telom a jeho tieňmi. Predstavenie spochybňujúce vizuálne istoty a význam tela postavenému tvárou v tvár svetlu alebo tme spôsobom, ktorý realitu zamieňa s našimi predstavami a naopak.

COMPAGNIE MOSSOUX-BONTÉ
Iné divadlo
Štyri filmy z dielne Nicole Mossoux a Patricka Bonté, ktoré sa pohybujú na hrane medzi tancom a divadlom. Vo svojej tvorbe si dávajú za cieľ stierať rozdiely medzi týmito dvoma umeleckými disciplínami a spájať ich v jednu novú. Ich predstavenia sú založené na pohybe, ktorý používajú na komunikáciu medzi sebou, ale aj s publikom (divákom). Divadelná spoločnosť má svoj nezameniteľný štýl, ktorý snáď najlepšie charakterizuje vzájomné dopĺňanie sa ženského a mužského princípu v umení, živote, víziách a realite.

SCELSI SUITES
Compagnie Mossoux-Bonté
Belgicko / 1990 / 20 min.

RIEN DE RÉEL
Compagnie Mossoux-Bonté
Belgicko /1994 / 24 min.

INTEMPÉRIES
Compagnie Mossoux-Bonté
Belgicko / 1997 / 24 min.

URTICA
Compagnie Mossoux-Bonté
Belgicko / 2000 / 14 min.
__________________________________________________________

PERFORMANCE I.
Iné divadlo
Komentovaná projekcia záznamov rôznych divadelných a iných vystúpení, ktoré sa svojou formou aj obsahom vymykajú z bežnej divadelnej umeleckej produkcie. Kolekcia obsahuje záznamy rôznych predstavení (umelec/názov): Nezket Ekici (Nemecko) Inafferrabile/Greifbar Fern (08:43 min.), Paul Couillard & Ed Johnson (Kanada) Duorama 91 (12:29 min.), Les Fermiéres Obsédées (Quebec) Les Honorables (13:50 min.) a Jordan McKenzie (VB) Unlited: At Arms Lenght 
(20:33 min.).

PERFORMANCE II.
Iné divadlo
Druhá komentovaná projekcia záznamov rôznych divadelných a iných vystúpení, ktoré sa svojou formou aj obsahom vymykajú z bežnej umeleckej produkcie. Kolekcie obsahuje záznamy predstavení (umelec/názov): He Chengyao (Čína) 99 Needles (04:25 min.), Kira O´Reilly (VB) Unlited (06.00), Essi Kausalainen (Fínsko) TransFormations – Part 2 ((20:08 min.), Andrea Saemann (Švajčiarsko) Saemann meets Schneemann (21:04 min.)
* Nevhodné pre divákov do 17 rokov.

Ďalšie ponuky v kapitolách Tanec a film 
__________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD prehrávač, kvalitná videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
__________________________________________________________

CENNÍK SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail: strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára