14. 1. 2010

TANEC A FILM 3

Pokračovanie z kapitoly Tanec a film 2
Zatiaľ osem samostatných cyklov projekcií filmov a dokumentov s tanečnou tematikou, približujúcich dianie na svetovej tanečnej scéne a jej prelínanie sa s filmom. Projekcie priblížia tanec v rôznych interpretačných formách: jeho zakomponovanie do klasického filmového diela, upravením pódiového vystúpenia pre filmový záznam, záznamom pódiového vystúpenia a v atraktívnej podobe tanečného filmu. Pojmom tanečný film (Dance for camera) sa označujú tanečné diela vytvorené tak, aby ho diváci mohli sledovať ako filmové dielo. Medzinárodná terminológia pripúšťa aj používanie pojmov ako cinedance, dance film či videodance. V žánri tanečného filmu je samozrejme hlavným výrazovým a komunikačným znakom diela pohyb (na rozdiel od klasického filmu, ale aj filmového dokumentu).
Projekcie majú za cieľ uviesť najlepšie baletné a avantgardné súbory súčasného tanca a fyzického divadla dostupné na nosiči (médiu) umožňujúcom filmové predstavenie. Zároveň chcú priblížiť dianie a trendy v tejto oblasti, inšpirovať a motivovať záujemcov o tento druh umenia, sprostredkovať zážitky z predstavení špičkových tanečných súborov, ktorých vystúpenia sú z rôznych dôvodov väčšine domácich divákov nedostupné. Záujemcom umožnia pochopiť, čo je súčasný balet a tanec, aký je jeho zmysel, s akými témami pracuje, aké výrazové prostriedky používa a aká je jeho úloha v modernej spoločnosti.
Všetky ponúkané diela patria medzi európsku tanečnú špičku a majú obrovský potenciál sprostredkovať divákovi nielen umelecký zážitok, ale aj kvalitnú sondu do jednej z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich foriem umenia.

Každý cyklus pozostáva z piatich filmových projekcií, uskutočňovaných výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Súčasťou projekcií je stručný úvodný príhovor.
Z ponúkaných filmov je možné vyberať aj jednotlivo, alebo vytvoriť si vlastný cyklus!
Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!

Autor projektu nie je vlastníkom ani sprostredkovateľom autorských práv uvádzaných filmov a ich projekciou nepreberá na seba prípadnú trestno-právnu zodpovednosť!

Vzhľadom na väčšinou bezplatný vstup divákov, nielen na kultúrne, ale hlavne na metodické a študijné ciele projekcií a celkovo na neziskový a osvetový charakter väčšiny podujatí, pri ktorých bývajú podobné projekcie uvádzané, je veľmi nepravdepodobné, že by k nejakým autorsko-právnym problémom zo strany uvádzaných umelcov a filmových spoločností mohlo dôjsť.
_________________________________________________________

TANEC VO FILME
VII. séria
projekcia 1/7
THE COST OF LIVING
Lloyd Newson & DV8 Physical Theatre
Veľká Británia / 2005/ 35 min.
Odvážna, ale veľmi citlivá sonda do života dvoch priateľov, odhaľujúca túžbu po vlastnom naplnení, rešpekte a pochopení. Eddie a David sú pouliční umelci postupne strácajúci ilúzie, ale aj tak naďalej hľadajúci a potvrdzujúci ich zmysel a význam. Eddie je „ostrý“ chlapec, konfrontačný a bez strachu ochraňujúci svoju vieru v právo, rešpekt a ľudskú poctivosť. David je tanečník bez nôh (skutočná postava z reálneho života), snívajúci o naplnení svojho života, premýšľajúci o osude človeka a jeho úplnosti. Na svojej ceste je síce ticho, ale odhodlaný nepodľahnúť indispozícii a predsudkom spoločnosti.
V sérii pospájaných obrazov a scén Eddie a David narazia na ďalších ľudí a rôzne situácie, ktoré postupne odhaľujú naše myslenie a polaritu medzi snami, ilúziami, realitou, zaťaženým myslením a čistou telesnosťou.

ROSA / TIPPEKE
Anna Terese De Keersmaeker & Rosas & Thierry De Mey
Belgicko / 1992, 2000 /
16 + 18 min.
Dve síce kratšie, ale o to nápaditejšie tanečné choreografie, jednej zo skutočne najinšpiratívnejších a najtalentovanejších tanečníc a choreografiek súčasnosti.

projekcia 2/7
NUTCRACKER CIRKUS
Les Ballets de Monte-Carlo
Monako / 1999 / 86 min.
The Nutcnracker cirkus je mimoriadne invenčná interpretácia témy cirkusu a diania okolo neho. Choreograf Jean Christophe Maillot svojim kreatívnym myslením preniesol balet do sveta cirkusu, s dôrazom na zachovanie základného princípu, podľa ktorého sa skutočný svet mieša s fantáziou jeho detského vnímania.

projekcia 3/7
PERFECT
Motionhouse Dance Theatre
Veľká Británia / 2005 / 67 min.
Nápaditá choreografia obsahujúca množstvo obrazov a scén z každodenného života plného nádeje, obáv, lásky a hnevu. Tanec o chvíľach keď máme pocit, že všetko sa deje mimo nás a mimo nášho vplyvu, keď máme pocit, že čas sa od nás vzďaľuje. Tanečný príbeh založený na témach hnevu a priateľstva plný tanečnej dokonalosti a nepotlačených emócií.

projekcia 4/7
SILVER
Wim Vandekeybus & Ultima Vez & Quasi Modo
Belgicko / 2001 / 15 min.
Pódiová choreografia vytvorená na text detskej riekanky: Jeden pre smútok, druhý pre šťastie, tretí pre dievča, štvrtý pre chlapca, piaty pre striebro, šiesty pre zlato a siedmy pre nikdy nevyslovené tajomstvo. Predstavenie zložené zo siedmych častí nepriamo poukazuje na rozdielne emócie dvoch pohlaví a typickým Vandekeybusovým tanečným slovníkom.

IN SPITE OF WISHING AND WANTING
Wim Vandekeybus & Ultima Vez
Belgicko / 2002 / 51 min.
Práca vytvorená v spolupráci so skladateľom Davidom Byrnem, známym so skupiny Talking Heads, určená len pre mužských členov tanečného združenia Ultima Vez. Miestami až adrenalínový tanec o bezvýchodiskovosti niektorých najhlbších želaní a túžob, o spánku a snoch, a niekedy aj strachu z ich naplnenia. Poetický a vášnivý tanečný film natočený v atraktívnych exteriéroch aj interiéroch, je pôsobivým mixom pohybu, hudby, symbolov, slova a ticha, vrcholiaci v záverečných sekvenciách nezabudnuteľnou choreografiou zápasu s gravitáciou.

projekcia 5/7
PRESENT RHYTHMS OF THE WORLD
Stomp & Luke Cresswell
Veľká Británia, USA / 2002 / 41 min.
Stomp sa vydali na päť kontinentov do deviatich krajín, aby pre diváka objavili fantastické skladby plné rôznych rytmov a tanca. Z New Yorku do Južnej Ameriky, odtiaľ do Afriky, Európy a Japonska. Úchvatná cesta objavovania desiatok podôb vnímania rytmu, hudby a tanca.
_________________________________________________________

TANEC VO FILME
VIII. séria
projekcia 1/8
HANS VAN MANEN
Mini retrospektíva uznávaného holandského choreografa Hansa van Manena prinášajúca jeho najvýznamnejšie diela zaznamenané na film, demonštrujúce jeho obrovský talent, majstrovstvo a tvorivú energiu. Manen je autorom viac ako 120 choreografií, s ktorými sa preslávil po celom svete. Začínal v súbore Sonia Gaskell´s Ballet Recital, bol členom Nederlandese Opera Balletu, neskôr spolupracoval s Nederlands Dans Theaterom. Do baletu a tanečných choreografií prinášal moderné inovácie v časoch, keď sa zdalo, že tanec sa už nemá kam ďalej posúvať. Jeho tvorba je špecifická tým, že štruktúra rozprávania príbehov ustupuje hľadaniu nových foriem, pohybov a tanečných štýlov. Okrem množstva ocenení za svoju tvorbu je aj držiteľom Ceny Erasmus (2000) a ceny Benois de la Danse za celoživotné dielo (2005).

DĚJÁ VU
Hans Van Manen 
& Nederlands Dans Theater 2
Holandsko / 2000 / 12 min.
Mimoriadne prepracovaná choreografia pre dvoch tanečníkov (muža a ženu) na hudbu Arva Parta. Hľadanie dokonalosti prostredníctvom tela, spomienok, pohybu a hudby.

SOLO
Hans Van Manen & Nederlands Dans Theater 2
Holandsko, Nemecko / 2000 / 7 min.
Precízne posúvanie klasickej tanečnej a baletnej reči do nových sfér. Mimoriadne spojenie tela troch tanečníkov s hudbou J.S. Bacha. Aj táto choreografia potvrdzuje presvedčenia Hansa Van Manena, že tanec môže existovať sám pre seba a nemusí nutne rozprávať nejaký príbeh.

KAMMERBALLETT
Hans Van Manen 
& Nederlands Dans Theater 1
Holandsko, Nemecko / 2001 / 25 min.
Choreograficky a scénograficky mimoriadne zaujímavé tanečné dielo plné tanečnej odvahy, originality a virtuozity.

THE OLD MAN AND ME
Hans Van Manen & Nederlands Dans Theater 3
Holandsko, Nemecko / 2000 / 17 min.
Neobvyklé choreografické dielo vytvorené pre dvoch starších tanečníkov Sabinu Kupferberg (44) a Gérarda Lemeitrea (59). Choreografia využíva komický a expresívny talent oboch tanečníkov, aby bola zábavná, elegantná a zmyselná zároveň.

FRANK BRIDGE VARIATIONS
Hans Van Manen 
& Het Nationale Ballet
Holandsko /2007 / 26 min.
Kombinácia tanečnej tradície s inováciou realizovaná nenapodobiteľným spôsobom podľa Hansa Von Manena.

TWO PIECES FOR HET
Hans Van Manen 
& Het Nationale Ballet
Holandsko / 2007 / 12 min.
Nápaditá a inšpiratívna tanečná choreografia vytvorená špeciálne pre Het Nationale Ballet.

projekcia 2/8
DAVID PARSONS
Mini profil uznávaného choreografa Davida Parsonsa, ktorý je jedným z takzvaných zlatých chlapcov amerického tanca. Tento choreograf a tanečník založil tanečnú skupinu The Parsons Dance Company, ktorú tvoria vynikajúcich a talentovaní tanečníci, ktorí prekvapujú až démonickými výkonmi, dokonalosťou, sexualitou a nekonečnou energiou. Mnohé z ich choreografií pravidelne uvádza napríklad Paris Opera Ballet či American Ballet Theatre. David Parsons je držiteľom množstva významných ocenení, v roku 2000 napríklad obdržal hlavnú cenu prestížneho časopisu US Dance Magazine a nasledujúci rok za predstavenie Aeros získal cenu Amerických choreografov.
The Parsons Dance Company sú považovaní za hviezdy Brodwaya, ktoré úspešne sprístupňujú súčasný tanec širokej verejnosti. Dôležitým prvkom ich vystúpení bývajú aj výnimočné svetelné efekty, o ktoré sa od zrodu súboru stará Howell Binkley.

FINE DINING
David Parsons & The Parsons Dance Company
USA / 1992 / 18 min.
Špeciálne pre film a interiér kaviarne upravená choreografia Davida Parsonsa plná vtipných nápadov, kostýmov, netradičných rekvizít, hravosti a rôznych tanečných charakterov.

BROTHERS
David Parsons & Daniel Ezralow & The Parsons Dance Company
USA / 1992 / 6 min.
Moderná a náročná choreografia pre dvoch tanečníkov na hudbu Igora Stravinského.

REFLECTION OF FOUR
David Parsons 
& The Parsons Dance Company
USA / 1992 / 16 min.
Úžasná a dráždivá choreografia predvádzaná na vodnej hladine a naštudovaná na hudbu W. A. Mozarta.



SCRUTINY
David Parsons 
& The Parsons Dance Company
USA / 1992 / 19 min.
Cielene monotónna choreografia na hudbu Michaela Raya o vzájomnom špehovaní a kontrole našich životov.

THE ENVELOPE
David Parsons & The Parsons Dance Company
USA / 1992 / 13 min.
Neobyčajne kreatívna, vtipná a pútavá choreografia na Rossiniho hudbu posúvajúca hranice možností a vnímania súčasného tanca.

CAUGHT
David Parsons & The Parsons Dance Company
USA / 1987 / 5 min.
Sólová choreografia pre mužského tanečníka ozvláštnená špeciálnou svetelnou réžiou umocňujúcou umelecký a vizuálny zážitok.

NACSIMENTO
David Parsons 
& The Parsons Dance Company
USA / 1990 / 20 min.
Hravá moderná choreografia na hudbu Miltona Nasscimenta.

projekcia 3/8
ZERO DEGREES
Akram Khan Company
Veľká Británia / 2005 / 63 min.
Choreografia Nula stupňov je výsledkom tvorivej spolupráce dvoch tanečných osobností Akhrama Khana a Sidi Larbi Cherkaouiho (Les Ballets C de la B). Choreografia o ceste života a smrti je predvádzaná na holej scéne len s dvoma figurínami. Obaja tanečníci pristupujú k téme chvíľami spoločne (až synchronizovane) a chvíľami každý po svojom, sebe vlastným naturelom. V jednotlivých, ale neprerušovaných výstupoch predvedú to najlepšie zo seba a svojich talentov, vymieňajú si štýly, prekárajú sa pohybom a navršujú jednu myšlienku za druhou.

SOLO
William Forsythe
Francúzsko / 1995 / 7 min.
Choreografická práca vytvorená na hudbu Thoma Willemsa. Dokonalé zachytenie tanca, pohybov, práce tela prepojeného s tanečníkovou a choreografovou mysľou. Čistý pohyb v zrodení a zániku.

BLUE YELLOW
Jonathan Burrows 
& Silvie Guillem
Francúzsko / 1995 / 12 min.
Choreografia sledovaná spoza pootvorených dverí navodzujúca v divákoch pocit voyeurstva. Vítanie svetla pohybom, kúpanie sa v slnku a životné pocity pretransformované do imaginatívneho tanca.

SMOKE
Mats Ek & Silvie Guillem Niklas Ek
Francúzsko / 1995 / 12 min.
Skúmanie vzťahu medzi dvoma tanečníkmi (mužom a ženou) na hudbu estónskeho skladateľa Arva Pärta. Nevina, dozrievanie, konflikty, túžby a dym spojené podmanivou choreografiou.


projekcia 4/8
ENTITY
Wayne McGregor & Random Dance
Veľká Británia / 2009 / 63 min.
Tanečný film v súčasnosti jedného z najuznávanejších a najtalentovanejších choreografov Wayna McGregora, ktorého hlavným prianím je odovzdávať a zdieľať myšlienky prostredníctvom tela, prepájať myseľ s telom tak ako to doteraz nikto nedokázal. Hodinová tanečná cesta plná ohromujúcou spleťou ľudských tiel, svetiel, výbornej hudby Coldplay, Massive Attack a Joby Talbota, nekompromisne dokonalých pohybov a špeciálnej techniky. To všetko ako ochranná známka McGregor, nerešpektujúca hranice kategórií a brúsiaca ostrie súčasnej kultúry.

projekcia 5/8
SUTRA
Sidi Larbi Cherkaoui
Veľká Británia / 2009 / 71 min.
Sutra je tanečné dielo marockého choreografa inšpirované talentom, silou a spiritualitou budhistických mníchov kláštora Shaolin.



Onedlho v aktualizovanej ponuke:


ORPHEUS UND EURYDIKE
Christoph W. Gluck & Pina Bausch 
& Ballet de Opéra national de Paris
Francúzsko / 2009 / 104 min.

Ponuka špeciálnych projekcií v kapitole Tanec a film 5
__________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD prehrávač, kvalitná videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
__________________________________________________________

CENNÍK SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail: strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára