14. 1. 2010

TANEC A FILM 2

Pokračovanie z kapitoly Tanec a film 1
Zatiaľ osem samostatných cyklov projekcií filmov a dokumentov s tanečnou tematikou, približujúcich dianie na svetovej tanečnej scéne a jej prelínanie sa s filmom. Projekcie priblížia tanec v rôznych interpretačných formách: jeho zakomponovanie do klasického filmového diela, upravením pódiového vystúpenia pre filmový záznam, záznamom pódiového vystúpenia a v atraktívnej podobe tanečného filmu. Pojmom tanečný film (Dance for camera) sa označujú tanečné diela vytvorené tak, aby ho diváci mohli sledovať ako filmové dielo. Medzinárodná terminológia pripúšťa aj používanie pojmov ako cinedance, dance film či videodance. V žánri tanečného filmu je samozrejme hlavným výrazovým a komunikačným znakom diela pohyb (na rozdiel od klasického filmu, ale aj filmového dokumentu).
Projekcie majú za cieľ uviesť najlepšie baletné a avantgardné súbory súčasného tanca a fyzického divadla dostupné na nosiči (médiu) umožňujúcom filmové predstavenie. Zároveň chcú priblížiť dianie a trendy v tejto oblasti, inšpirovať a motivovať záujemcov o tento druh umenia, sprostredkovať zážitky z predstavení špičkových tanečných súborov, ktorých vystúpenia sú z rôznych dôvodov väčšine domácich divákov nedostupné. Záujemcom umožnia pochopiť, čo je súčasný balet a tanec, aký je jeho zmysel, s akými témami pracuje, aké výrazové prostriedky používa a aká je jeho úloha v modernej spoločnosti.
Všetky ponúkané diela patria medzi európsku tanečnú špičku a majú obrovský potenciál sprostredkovať divákovi nielen umelecký zážitok, ale aj kvalitnú sondu do jednej z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich foriem umenia.

Každý cyklus pozostáva z piatich filmových projekcií, uskutočňovaných výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Súčasťou projekcií je stručný úvodný príhovor.
Z ponúkaných filmov je možné vyberať aj jednotlivo, alebo vytvoriť si vlastný cyklus!
Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!

Autor projektu nie je vlastníkom ani sprostredkovateľom autorských práv uvádzaných filmov a ich projekciou nepreberá na seba prípadnú trestno-právnu zodpovednosť!

Vzhľadom na väčšinou bezplatný vstup divákov, nielen na kultúrne, ale hlavne na metodické a študijné ciele projekcií a celkovo na neziskový a osvetový charakter väčšiny podujatí, pri ktorých bývajú podobné projekcie uvádzané, je veľmi nepravdepodobné, že by k nejakým autorsko-právnym problémom zo strany uvádzaných umelcov a filmových spoločností mohlo dôjsť.
_________________________________________________________

TANEC VO FILME
IV. séria
projekcia 1/4
SILENCE IS THE END OF OUR SONG / ROOSTER / SWANSONG
Christopher Bruce & Geneva Ballet & Royal Dansih Ballet 
& English National Ballet
Veľká Británia / 2006 / 104 min.
Christopher Bruce s reputáciou jedného z najlepších Britských tanečníkov a choreografov, predstaví svoje tri najznámejšie choreografie prevedené na filmové plátno.
Ticho je koniec našej piesne je balet tancujúci na hudbu z Chile a oslavujúci odvahu ľudí v dobe politických nepokojov. Pohyb a tanec sú doplnené projekciou dokumentárnych záberov, vnímaných ako hmlisté spomienky, a slovami z piesní Violeta Parru a básnika Victora Jara, ktorí boli zavraždení čílskou chuntou v roku 1973.
V Kohútovi cítiť štýl šesťdesiatych a začiatku sedemdesiatych rokov a vzrušujúce choreografie sú vytvorené na najznámejšie hity skupiny Rolling Stones.
Jednou z najuznávanejších prác Christophera Brucea je Labutia pieseň, poňatá ako moderný a zároveň klasický balet zobrazujúci väzňa vypočúvaného dvoma strážcami. Dielo je plné prekvapivých tanečných a štýlových kombinácií.

projekcia 2/4
WASTE & GLASS
Conny Janssen Danst 
& Cello Octet Conjunto Ibérico
Holandsko / 2002 / 77 min.
Záznam tanečného vystúpenia, ktoré bolo súčasťou letného festivalu Karavaan a tematicky je zamerané na spájanie silných kontrastov.
Predstavenie je veľmi divadelné, tvorivé, plné nového tanečného slovníka, využívajúce silu netradičného exteriéru a rafinovaného výberu hudby Philipa Glassa upravenú pre Cello Octet Conjunto Ibérico.
Choreografka Conny Janssen začala svoju kariéru v Holandsku ako tanečnica a svoj prvý choreografický debut mala v roku 1988. V roku 1992 založila svoju vlastnú tanečnú spoločnosť.

projekcia 3/4
FASE
Anna Terese De Keersmaeker & Rosas & Thierry De Mey
Belgicko / 2002 / 58 min.
Štyri choreografie na hudbu Steva Reicha sú pokusom priblíženia sa minimalizmu hudobnej predlohy. Zachytávajú nesústredené napätie medzi subjektami a energiou, neustály dialóg medzi realitou a emóciami. Predstavenia a následne film Fase vytvorili nové pravidlá pre uchopenie umeleckej formy, pre stieranie rozdielov medzi pevnou a improvizovanou choreografiou.

projekcia 4/4
ELDORADO
Angelin Preljocaj 
& Ballet Preljocaj
Francúzsko / 2007 / 42 min.
Film približuje rezonancie medzi hudbou a pohybom, zaznamenáva zvuky, nárazy, strety, ale aj výmeny, rozšírenia zvuku v geste či abstraktné ozveny pohybu. Toto náročné dielo bolo natočené počas skúšok prestavenia s cieľom byť čo najbližšie k tanečníkom.
Choreograf a umelecký riaditeľ Ballet Preljocaj študoval najskôr klasický tanec a neskôr aj súčasný tanec u Karin Waehnerové na Schola Cantorum v Paríži. Po rokoch účinkovania v rôznych súboroch založil vlastný súbor, v ktorom mohol naplno uplatniť svoj jedinečný choreografický jazyk. Jeho choreografie sú dnes v repertoári mnohých popredných svetových súborov, predovšetkým Parížskej opery, milánskej La Scaly, New Yorku a Štátnej opery v Berlíne.

projekcia 5/4
ROMEO & JULIE
Jean-Christophe Maillot & Les Ballets de Monte-Carlo
Monako / 1996/ 60 min.
Netradičná verzia spracovania románu Romeo a Júlia je zameraná na emocionálne násilie obsiahnuté v adolescentnej sexualite. Dvaja dospievajúci milenci sú odsúdení k zániku, nie pre rodinné spory, ale kvôli svojej obsedantnej a deštruktívnej láske. Maillot bol za túto interpretáciu Shakespearovej drámy oslavovaný v odbornej tanečnej tlači po celom svete.
__________________________________________________________

TANEC VO FILME
V. séria

projekcia 1/5
ENTER ACHILLES
Clara van Gool / DV8 Physical Theatre
Veľká Británia / 1995 / 47 min.
Dramatická pohybová štúdia ako hlboká sonda do mužského sveta. Odohráva sa v typickom britskom špinavom lokáli nasiaknutom pachom piva, cigariet a testosterónu. Svet maskulinity tu stelesňuje drsne štylizované a uniformné chovanie ôsmich mužov. Bujarí mladíci okolo baru evokujú vzájomnými výpadmi, vyťahovaním sa a zastrašovaním rastúce napätie, v čom im výrazne pomáha choreografia plná najrôznejších preskokov a prevaľovania sa hercov cez seba, ktorí pri tom pochopiteľne stále držia v ruke svoje pivo. Pod plášťom chlapskej drsnosti, sexuality a agresivity sa však skrýva znepokojujúci prúd neistoty a paranoje.

projekcia 2/5
BELLA FIGURA / SLEEPLESS / BIRTH-DAY
Jiří Kylián & Nederlands Dans Theater
Holandsko / 1998, 2005, 2004 / 92 min.
Tri úžasné balety Nederlands Dance Theatre upozorňujúce na mimoriadne úspešnú spoluprácu súboru s choreografom Jiřím Kyliánom.
Bella Figura je cestou v čase a priestore, hľadaním krásy a estetiky, chvíľou, kedy sa sny stávajú realitou a realita snom.
Balet Sleepless (Bezsnový) je napísaný pre šesť mladých tanečníkov a preslávil sa aj svojou pozoruhodnou scénografiou.
Birth-day (Deň narodenia) bol inšpirovaný a naštudovaný na hudbu W.A. Mozarta, ktorého krátky a mimoriadne tvorivý život bol pre Kyliána najlepším príkladom ako poukázať na skutočnosť, že život nie je nič viac, než maškaráda.

projekcia 3/5
MOVING NORTH: 
10 SHORT DANCE FILMS
Rôzne tanečné súbory
Dánsko, Nórsko, Švédsko, Fínsko, Island / 2005 / 10 x 5 min.
Moving North je unikátnou zbierkou tanečných filmov zo Škandinávie kombinujúcich talenty severských choreografov, tanečníkov a filmárov. Ide o pestrú zmes rôznych tanečných a filmových prejavov, od moderného tanca, cez humorné choreografie a každodenné pohyby až po animovaný tanec.

projekcia 4/5
SAKOUNTALA
Marie Claude Pietragalla & Le Ballet National De Marseille
Francúzsko / 2002 / 119 min.
Krásny balet bývalej tanečnej hviezdy Parížskej Opery, v súčasnosti patriacej medzi najväčších svetových choreografov a baletných majstrov. Sakountala je náročné a veľkolepé dielo vychádzajúce zo zložitého a ťažkého života a práce sochárky Camille Claudel.

projekcia 5/5
OUT LOUD / BROOMS
Stomp & Luke Cresswell
Veľká Británia, USA / 1997, 1995 / 60 min.
Mozaiku strhujúcej show tvoria jednotlivé rytmické a tanečné čísla vtipných choreografií. Rytmus, pohyb a akýkoľvek zvuk sú základnými prvkami ich predstavení, ktoré majú neustále gradujúce tendencie. Predstavenie sa tak podobá striedavo driemajúcej a hrmiacej sopke. Údery do vedier či búšenie tyčami pri tanečných akciách strieda jemné bubnovanie do dlaní, step alebo šušťanie novinami. To všetko je ale iba príprava k záverečnému tresku, ktorý pripomína zrážku pouličných bojovníkov v kuchyni. Naozaj divoká rytmická párty.
_________________________________________________________

TANEC VO FILME
VI. séria
projekcia 1/6
BODY, BODY, ON THE WALL ...
Jan Fabre & Wim Vandekeybus 
& Ultima Vez
Belgicko / 1997 / 7 min.
Video projekt Body, body on the wall... je samostatné sólové vystúpenie Jana Fabre vyjadrujúce akýsi vzťah medzi tanečníkom a kamerou, metaforicky medzi umelcom a verejnosťou. Kamera (verejnosť) manipuluje s umelcom a uvádza jeho telo až do fantazmagorických podôb. Tanečný monológ o vlastnom tele inšpirovaný Holandským maliarom Robom Scholte.

ROSELAND
Wim Vandekeybus & Valter Verdin & Ultima Vez
Belgicko / 1990 / 46 min.
Video film Roseland je vytvorený z materiálu prvých troch Vandekeybusových choreografií: What the Body Does Not Remember (1987), Les porteuses de mauvaises nouvelles (1989) a The Weight of a Hand (1990).

projekcia 2/6
KAGUYAHIME
Jiří Kylián & Nededrlands Dans Theater
Holandsko / 1994 / 70 min.
Slávny balet Kaguyahime bol naštudovaný na motív starého japonského príbehu o princeznej, ktorá zostupuje z Mesiaca na Zem. Jej krása bola svetlom šíriacim šťastie a mier, zároveň však dôvodom na súperenie o jej božskú prítomnosť. Jiří Kylián vytvoril mimoriadne nabitú syntézu tanca, hudby, divadelných obrazov a zásadných životných otázok.

projekcia 3/6
BOUND / ABSOLUTE ZERO
Jan Schmidt-Garre
Saburo Teshigawara
Nemecko / 2002 / 45 min.
+ 27 min.
Projekcia dvoch tanečných predstavení talentovaného japonského umelca, ktorý vytvára úplne zvláštne a netradičné choreografie.
Pre prvú, nemeckú tanečno-hudobnú snímku Putá (Bound) bola predlohou podivuhodná poviedka Ilsy Aichinger o mužovi so spútanými rukami. Choreografia bola inšpirovaná aj hudbou Dmitrija Šostakoviča.*
V druhej snímke Absolútna nula choreograf nachádza prostredníctvom tanca novú formu krásy. Vo svojej kreácii sa spolu s partnerkou snaží v úplne prázdnom ohraničenom priestore o dokonalý a priezračný tanec základných baletných figúr použitých však v nových kombináciách.
* Text poviedky Bound je v nemeckom jazyku s anglickými titulkami.

projekcia 4/6
LIGHT
Conny Janssen Danst
Holandsko / 2004 / 72 min.
Predstavenie Light je výsledkom jedinečnej spolupráce medzi Conny Janssenom a Reinierom Tweebeekeom. Choreografia netradičným spôsobom spája svetlo, tanec a hudbu tak, aby konečný výsledok bol spoločným zážitkom zraku, sluchu aj mysle.

projekcia 5/6
LA BELLE
Jean Christophe Maillot 
& Les Ballets de Monte-Carlo
Monako / 2002 / 85 min.
V La Belle sa Maillot pokúsil oživiť pôvodnú podstatu rozprávky o Šípkovej Ruženke, ktorá prešla filmovou komercializáciou. Spája fantastické s reálnym prirodzeným spôsobom, ktorý neustále prekvapuje novými nápadmi. Balet bol poctený niekoľkými festivalovými cenami.

Ponuka pokračuje v kapitole Tanec a film 3
__________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD prehrávač, kvalitná videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
__________________________________________________________

CENNÍK SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail: strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára