14. 1. 2010

HIPPIES

Hippie múzeum je cyklus prednášok a projekcií (v prípade záujmu doplnený oldies posluchovými a tanečnými diskotékami), dávajúci si za cieľ priblížiť filozofiu, hudbu, spoločenské zmeny, osobnosti a odkazy hnutia a doby, ktoré ovplyvnili celosvetové spoločenské a umelecké dianie viac, ako ktorákoľvek iná spoločensko-kultúrna revolta.

Cyklus je možné doplniť projekciami celovečerných filmov k danej tematike: Vlasy, Bezstarostná jazda, Absolvent, Teoréma, Zabriskie Point, Jahodová proklamácia (aj), Flashback (aj), Lovec jeleňov, Tommy, Across the Universe, Candy (aj), The Cockettes (aj), The Doors, Helter Skelter (aj), Psych-Out (aj), Ruža, Šampón, Punishment Park (aj), Head (aj), More (aj), Zamatová extáza a Grateful Dead Rocking The Cradle: Egypt 1978 (záznam koncertu).
* Filmy (aj) sú uvádzané v anglickom jazyku bez titulkov.

Doplňujúce filmové ukážky a samostatné projekcie sú uskutočňované výlučne z originálnych obrazových a zvukových nosičov. Filmy na projekcie sa nezapožičiavajú!
Z ponúkaného cyklu je možné vyberať aj jednotlivo!

Autor projektu nie je vlastníkom ani sprostredkovateľom autorských práv uvádzaných filmov a ich projekciou nepreberá na seba prípadnú trestno-právnu zodpovednosť!

Vzhľadom na väčšinou bezplatný vstup divákov, nielen na kultúrne, ale hlavne na metodické a študijné ciele projekcií a celkovo na neziskový a osvetový charakter väčšiny podujatí, na ktorých bývajú podobné projekcie uvádzané, je veľmi nepravdepodobné, že by k nejakým autorsko-právnym problémom zo strany uvádzaných umelcov a filmových spoločností mohlo dôjsť.
* Vzťahuje sa len na samostatné projekcie filmov (uvádzanie ukážok v rámci prednášok je z autorsko-právneho hľadiska v poriadku).
__________________________________________________________

HIPPIES
Krátky sen o láske a slobode 
Úvod do prednáškového cyklu o neorganizovanom hnutí (a ich ikonách) vychádzajúcom z beat generation, ktoré navždy zmenilo pohľad na hudbu, vzťahy medzi mužom a ženou, slobodu prejavu, politickú angažovanosť a aspoň na chvíľu ukázalo ako sa dá žiť v mieri a láske. Rozprávanie o spontánnom začiatku, lete lásky, prvých festivaloch, pacifizme, ideáloch slobody, hudbe, drogách a predčasnom vytriezvení. Prednáška je doplnená o reprodukciu zvukových nahrávok a projekciu filmových dokumentov.

JANIS JOPLIN
Ruža, ktorá nerozkvitla
Rozprávanie o americkej bluesovej a rockovej speváčke, ktorá je dodnes považovaná za jednu z najlepších bielych bluesových speváčok. Príbeh veľkého talentu, nenaplnených túžob, skupín Big Brother & The Holding Company a Kozmic Blues Band, alkohole, heroíne a predčasnej smrti.

JIM MORRISON & THE DOORS
Kráľ jašteríc 
vo dverách poznania
Stretnutie so životom a tvorbou amerického speváka, básnika a leadera rockovej skupiny The Doors. Z filmovej fakulty, cez Loz Angeles, halucinogénne skúsenosti, poéziu, litre alkoholu a hudbu až na koniec púšte.

JIMI HENDRIX
Elektrický boh
Krátke rozprávanie o americkom skladateľovi, spevákovi a hlavne gitaristovi, považovanom za najvýznamnejšieho, mimoriadne talentovaného a najvplyvnejšieho gitaristu histórie. Krátka a divoká púť rútiaca sa divokou rýchlosťou od pódia k pódiu, od milenky k milenke, z dna na vrchol, z vrcholu na dno, od života k smrti, od smrti k nesmrteľnej legende.

WOODSTOCK
Tri dni hudby, lásky a mieru (1. časť)
Rozprávanie o jednom z prvých hudobných festivalov rockovej hudby, považovanom za predchodcu všetkých hudobných festivalov. Počas famózneho festivalu vstúpilo pred vyše 700 tisíc divákmi spolu 40 hudobných skupín a spevákov. Rozprávanie bude doplnené komentovanou projekciou Oscarom oceneného filmového dokumentu režiséra Michaela Wadleigha.

WOODSTOCK
Tri dni hudby, lásky a mieru
(2. časť)
Druhá časť rozprávania o najväčšom festivale a stretnutí hippies v dejinách, na ktorom vystúpili napríklad Jimi Hendrix, Joan Baez, Country Joe & The Fish, Canned Heat, Arlo Guthrie, John Sebastian, Joe Cocker, Jefferson Airplane a The Who.
* Prvú a druhú časť prednášky je možné spojiť v jednu kratšiu!

MONTEREY POP FESTIVAL
Rozprávanie o jedinom víkende na začiatku leta 1967, ktorý už navždy zmenil pohľad na rockovú, folkovú a bluesovú hudbu. Prednáška je sprevádzaná projekciou filmového dokumentu režiséra D.A. Pennebakera, ktorý úžasným spôsobom vystihol celkovú atmosféru nielen festivalu, ale aj doby mieru, hudby, slobody, lásky a kvetín.


JIMI HENDRIX 
PLAYS MONTEREY
Komentovaná projekcia až neuveriteľného a omračujúceho Hendrixovho vystúpenia na legendárnom Monterey Pop Festivale, v ktorom svoj talent a dokonalé muzikanstvo podoprel mimoriadnym teatrálnym vyvrcholením.

A NIGHT AT THE FAMILY DOG
Komentovaná projekcia vystúpenia skupín Jefferson Airplane, The Grateful Dead a Santana v legendárnom tanečnom klube Billa Grahama a jeho Family Dog Production (San Francisco).





FESTIVAL EXPRES
Najdlhšia párty rockovej histórie
Premietanie hudobného dokumentu o nezabudnuteľnom festivalovom vlaku do Kanady, ktorý v lete roku 1970 viezol niektoré z najznámejších rockových skupín tej doby: Janis Joplin, The Band, The Grateful Dead, Delaney & Bonnie, Buddy Guy, Ian &Sylvia a mnohé ďalšie. Kapely spolu žily a flámovali celých päť dní, pričom koncertovali všade tam, kde vlak zastavil. Tento vlak dostal meno Festivalový expres. Bol to najväčší a najdlhší rockový nonstop mejdan tej doby. Najfascinujúcejší materiál vznikol v samotnom vlaku, a to v štýle totálneho cinéma-vérité. V dôsledku právnych sporov nebol film dokončený a objavený bol až v roku 1995 v Kanadskom národnom filmovom archíve.

THE ISLE OF WIGHT FESTIVAL
Posolstvo lásky
Komentovaná projekcia z mimoriadneho hudobného festivalu nazývaného tiež Anglický Woodstock. Festival znamenal pre niektoré kapely a osobnosti (Jim Morrison, Jimi Hendrix) zavŕšenie ich umeleckej aj životnej dráhy, pre iných (ELP, Jethro Tull) šlo zase o začiatok hviezdnej kariéry.


THE WHO
Live at the 
Isle of Wight festival
Komentovaná projekcia vyše hodinu trvajúcich hudobných bakchanálií ústiacich do rockovej nirvány. Takmer bez akýchkoľvek svetelných efektov, bez zbytočných rečí, či čohokoľvek iného, na pódiu pretkanom káblami a hromadou zvukovej aparatúry, vytvorili The Who zrejme najlepší záznam rockového koncertu, aký bol kedy natočený, koncertu, ktorý sa stal merítkom pre všetky ostatné.

JETHRO TULL
Live at the Isle of Wight festival
Komentovaná projekcia vystúpenia legendárnej skupiny plná surového rockového zvuku s častou flautou a pomerne vzácnou akustickou gitarou Iana Andersona.




JIMI HENDRIX
Live at the Isle of Wight festival
Komentovaná projekcia posledného oficiálneho vystúpenia geniálneho gitaristu pred jeho predčasnou smrťou. Úžasná gradácia  výborného koncertu, pri ktorej sa Jimi Hendrix v skladbách Purple Haze či Voodoo Child približuje k obdobiu najlepších vystúpení. Maximálny výkon predviedol aj bubeník Mitch Mitchell.

EMERSON, LAKE & PALMER
Isle of Wight festival
Komentovaná projekcia vystúpenia v tej dobe ešte len krátko existujúceho tria, ktoré však predviedlo dokonalý a hudobne prekvapivý výkon. Popri kompletnej verzii úpravy Mussorgského Pictures At An Exhibition zazneli aj dve predpremiéry z ich debutového albumu The Barbarian a Take A Pebble.

CESTA, KTERÁ VEDE NIKAM
Bigbítová mozaika
Komentovaná projekcia raritného hodinového hudobného filmu Jiřího Vanýska, inšpirovaného atmosférou šesťdesiatych rokov. Filmová skladačka zostavená z brnenských, pražských a bratislavských interpretov a skupín. Vo filme sa objavia napríklad skupiny Synkopy 61, Atlantis, Olympic a Prúdy.
* Tento film je z dôvodu jeho neexistencie na originálnom nosiči uvádzaný z alternatívneho zdroja.
__________________________________________________________

DOPLNKOVÝ PROGRAM
prednášok a projekcií cyklu Hippie múzeum

ODIES TANCOVAČKA
Good times párty
Diskotéka v štýle šesťdesiatych rokov uvádzajúca tie najlepšie a najväčšie hity éry rock and rollu a hippies. Nonstop nášup hudby Jimi Hendrixa, Mamas and Papas, Jamesa Browna, Elvisa Presleyho, Janis Joplin, Roy Orbisona či skupín The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, The Doors, Everly Brothers, Beach Boys, The Archies, The Turtles, Animals, Monkees, The Hollies, Procol Harum a mnohých ďalších interpretov. Top 100 skladieb z rebríčkov šesťdesiatych rokov.


HIPPIE MÚZEUM
Výstava artefaktov
Unikátna výstava reprodukcií, plagátov, kníh, dobovej tlače, obalov platní, výstrižkov a fotografií súvisiacich s érou a kultúrou hnutia hippies. Výstava je zložená zo zbierky autora cyklu prednášok a kultúrnej a hudobnej revolte šesťdesiatych rokov.
* Výstavu je možné inštalovať ako súčasť prednášky alebo ako súčasť multižánrového festivalu. Výstava sa nezapožičiava a je nutné zabezpečenie dozoru.
__________________________________________________________

Technické podmienky prednášok a projekcií: DVD a CD prehrávač, videoprojekcia (projektor a plátno), ozvučenie a zatemnenie
Technické podmienky výstavy: inštalačné panely (minimálne 5) a stoly (minimálne 3), CD prehrávač a ozvučenie, v prípade záujmu TV a DVD prehrávač
Technické podmienky tancovačky: Výkonná zvuková aparatúra s možnosťou pripojenia PC (notebook), alebo výkonná zvuková aparatúra, mixážny pult a 2 kvalitné CD prehrávače (s odpočítavaním času skladby).
__________________________________________________________

CENNÍK PREDNÁŠOK A SAMOSTATNÝCH FILMOVÝCH PROJEKCIÍ

Prednáška (dĺžka jednej prednášky vrátane zvukových a obrazových ukážok minimálne 100 min.) 38 EUR (vrátane DPH)
Lektorský úvod k samostatnej filmovej projekcii (dĺžka projekcie podľa výberu/dĺžka lektorského úvodu maximálne 10 min.) 26 EUR (vrátane DPH)
Výstava (cena zahŕňa montáž a demontáž, prezentáciu a sprievodné slovo počas celej dĺžky výstavy/dĺžka trvania výstavy maximálne 6 hod.) 98 EUR (vrátane DPH)
Oldies tancovačka (dĺžka diskotéky približne 240 min./po dohode je možné predĺženie) 76 EUR (vrátane DPH)

Preplatenie cestovného autobusovou alebo železničnou dopravou (nad 200 km prvou triedou), v prípade viacdenného podujatia alebo ukončenia programu v neskorých nočných hodinách zabezpečenie nocľahu (izba s kúpeľňou).
__________________________________________________________

KONTAKTY

E-mail: strazay@gmail.com
Telefón: 00421 903 608870
Internet: http://ineprednasky.blogspot.com
              http://musiconphoto.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára